Korallrevets underbara värld

18 mars 11:15-12:00
Stora Salen • S1

Föreläsning
Längd: 45 minuter
Föreläsare: Anders Salesjö

HEMSIDA

Tropiska korallrev skapas av koraller som lever tillsammans med alger. Banden mellan de båda organismerna är så starka att de flesta tropiska, revbildande koraller inte överlever utan sina alger. Tack vare algerna kan korallerna skapa gigantiska korallrev. Korallrevet utgör i sin tur själva stommen i ett mycket fascinerande ekosystem som visar upp ett myller av färgglada och spännande djur.

Korallrevets underbara värld:

Med hjälp av vackra undervattensbilder från sina många resor kommer Anders lära oss mer om djurlivet på tropiska korallrev. Vi kommer tittar närmare på korallerna som bygger upp revet, men kommer också få se en mängd fascinerande djur som lever på revet som till exempel pygmésjöhästar, plattmaskar och nakensnäckor. Korallrev har varit väldigt stabila miljöer i miljontals år vilket lett till att det kunnat utvecklas en mängd samarbeten mellan olika djur på revet. Dessa symbiosförhållanden ska vi också kika närmare på. 

Om Anders Salesjö
 
Anders är marinbiolog och undervattensfotograf. Till vardags jobbar han med undervisning i marinbiologi och dykning på Gullmarsgymnasiet i Lysekil. Utöver sitt ordinarie jobb är han en ofta anlitad föreläsare samt guide för Scuba Travels dykresor med inriktning mot marinbiologi och UV-foto.