APNEATÄVLING

Endast på söndagen den 20 Mars kl 10-11:30
Statisk andhållning på Dykmässan i Göteborg
Eriksberghallen på Hisingen i Göteborg https://www.dykmassan.se/se
 
Kom och titta på denna underbara sport, där vi tar avslappning till en helt ny nivå. Allt handlar om att ta ned pulsen och slappna av i varenda muskelfiber och på så sätt få ned syreförbrukningen maximalt. Inte helt lätt när andnöden sätter in och kroppen gör allt för att börja andas. Efter ett tag triggar de ökande koldioxidnivåerna sammandragningar i andningsmuskulaturen (kontraktioner) för att tvinga kroppen att andas. Då är slut på det sköna och dyket övergår i en annan fas.
 
Två atleter från världseliten, som tränar i klubben Juniordykarna i Göteborg, kommer att vara med. Rami Bladlav har det Nordiska rekordet på smått otroliga 9 minuter och 8 sekunder ifrån SM i November. Det tog han ifrån sin träningskompis Valdemar Karlsson, som hade det tidigare rekordet på 9:02. Båda två tränar nu inför VM senare i år.
 
På tävlingen kommer också Rebecca att delta, även hon från Juniordykarna. Rebecca visar exempel på att vi trots en funktionsnedsättning har möjlighet att tävla på i stort sett lika villkor, här i statisk apnea.
Sporten överlag lämpar sig väl för personer med olika typer av funktionsnedsättningar, då vattnet möjliggör viktlöshet och rörelsefrihet.
 
Säkerheten är extremt viktig i denna sport och man ska  inte hålla andan i vatten utan en utbildad säkerhetsdykare som övervakar. Poolfridykning är en sport som i stort sett inte har några skador eller olyckor när den utövas under korrekta förhållanden.